Akwakultuur in Suid-Afrika

© Marinda Louw

Varswatervisboerdery in Suid-Afrika word gedefinieer deur die term ‘akwakultuur’ en beskyf die proses waardeur vis vir voedsel in varswatersisteme soos damme (oop of binnenshuis) hersirkuleringsisteme en tenks geproduseer word. Varswater akwakultuur is vaardigheid- en kapitaalintensief en uitdagend weens Suid-Afrika se gematigde klimaat.

Tog beskik varswater akwakultuur oor die potensiaal om te groei en deur uitstekende akwakutuurtegnologie Suid-Afrika se vele kleinskaalboere te konsolideer om kommersieel-lewensvatbare volumes te produseer. Tesame met verbruikersopvoeding oor varswatervisspesies en duidelike regeringsbeleid het die bedryf die potensiaal om te groei en beide kwaliteit proteïene en volhoubare werksgeleenthede te verskaf.

Die vernaamste voedselvisspesies wat in Suid-Afrika geproduseer word, sluit in forel, tilapia, varswaterkreef en op klein skaal, rivierbaber. Hierdie reeks oor akwakultuur deur South Africa Online ® word vertaal in al elf amptelike Suid-Afrikaanse tale om die mense van Suid-Afrika op te voed en te bemagtig oor die potensiaal van varswater akwakultuur.

Translated by Elna Van Rhyn

Akwaponika in Suid-Afrika

Akwaponika, die kombinasie van visboerdery en die kweek van gewasse soos kruie en groente, mag dalk die oplossing bied vir voedseltekorte en...more

Akwaponika: Die Oplossing vir Voedseltekorte

Die wȇreld staar ‘n voedseltekort in die gesig as daar nie ernstige en daadwerklike aksies geloods word om onvolhoubare landboupraktyke t...more

Baberproduksie in Suid-Afrika

Die baber is ‘n warmwatervis wat vinnig groei en geskik is vir produksie in warmwatersisteme. Baberproduksie in Suid-Afrika is beperk maar...more

Algemene Siektes in Varswater Visboerdery

Siektes en gesondheidsprobleme in varswatervisboerdery kan voorkom weens faktore soos patogene, swak waterkwaliteit en stres. Patogene wat a...more

Die Monitor van Siektes in Varswatervisboerdery

Die gesondheidstatus van vis word deur drie faktore beïnvloed: vis (gashere), patogeen (siekte-veroorsakende agent) en omgewing (water)....more

Varswater Visboerdery – Hoe om Vis te Voer

Die voer van vis is een van die belangrikste aspekte van intensiewe varswater visboerdery. In baie sulke boerderysisteme dra voer tot amper ...more

Varswater Visboerdery in Suid-Afrika

Baie van ons visbehoeftes moet in die toekoms deur kommersiële visboerdery (akwakultuur) bevredig word. Akwakultuur in Suid-Afrika word ver...more

Die Oes van Varswatervis

Die korrekte oesmetode en die instandhouding van ‘n koueketting vanaf die produksieaanleg tot by die verwerkingsfabriek is belangrik vir v...more

Hoe om met Babers te Boer

Baberboerdery in Suid-Afrika het enorme potensiaal, maar nuwelingboere moet ‘n goeie bemarkingsplan hê voordat hulle begin....more

Hoe om met Tilapia te Boer

Voordat jy met enige varswatervisboerdery begin, is dit noodsaaklik om ‘n goeie besigheidsplan te hê, jou mark te identifiseer (vir die v...more

Hoe om Groeitempo vir Vis te Bepaal

Die groeitempo van die vis in varswater boerderysisteme (akwakutuur) moet regdeur die seisoen gemonitor word....more

Hoe om met Landelike Visboerdery te Begin

Om met ‘n akwakultuuronderneming in Suid-Afrika te begin met die doel om varswatervis te produseer, het nuwe boere planne, vaardighede, â€...more

Beperkinge van Baberboerdery in Suid-Afrika

Daar was al etlike pogings om met babers te boer in Suid-Afrika in die verlede, waarvan geeneen suksesvol was nie. Elkeen van hierdie plase ...more

Instandhouding in Varswater Visboerdery

In sommige varswatervisboerderysisteme (akwakultuur), word vis aangehou in nethokke wat in ’n dam of meer dryf, terwyl ander akwakultuursi...more

Boerdery met Ornamentele Vis in Suid-Afrika

In Suid-Afrika word boerdey met ornamentele vis beskou as die 'Aspoestertjie' of arm familielid van eetvis akwakultuur en kenners voorspel d...more

Aankoop van Jong Visse

Die aankoop van goeie kwaliteit jong visse (vingerlinge) is ‘n belangrike aspek van susesvolle varswatervisboerdery....more

Landelike Behoeftes in Akwakultuur

Gedurende die laat koloniale tydperk in die 1960’s, het administrasies in verskeie Afrika-lande probeer om landelike akwakultuur aan te mo...more

Toets van Waterkwaliteit vir Akwakultuur

Die waterkwaliteit van ‘n dam en die bron van die water vir akwakultuur (varswater visboerdery) moet getoets word voordat daar met visboer...more

Die Beste Ligging vir Varswater Visboerderye

‘n Volle analise van waterkwaliteit sal insluit toetsing vir die teenwoordigheid van swaarmetale wat normaalweg toksies is vir vis, sê He...more

Tilapiaboerdery in Suid-Afrika

Tilapia wat al vir duisende jare vir bestaansboerdery gebruik is, het gegroei tot een van die top-tien gunsteling visprodukte in die VSA. W...more

Tilapiaboerdery Tydlyn

Daar is drie hoofmomente in die tilapiaoerderytydlyn: uitbroei van vingerlinge, grootmaak en vang, asook prosessering van die opbrengs. Nie ...more

Tilapiaprodukte en Verbruikers van Tilapia

Tilapiaverbruik groei wêreldwyd en dit word wyd voorgesit in kettingrestaurante, die kleinhandelsektor en op plesierbote, in hospitale en s...more

Waterkwaliteit in Varswater Visboerdery

Waterkwaliteit is van die uiterste belang in varswatervisboerdery (akwakultuur) in Suid-Afrka omdat dit ‘n gesonde wateromgewing vir vis v...more

Wat is Ornamentele Visproduksie?

Ornamentele vis soos koi, goudvisse en tropies akwariumvis is pragtige visse wat aangehou word vir vertoondoeleindes in glasakwaria of in vi...more