Suurvye Maak Goeie Konfyt

© Marinda Louw
Carpobrotus edulis staan ​​bekend as die nederige suurvy, Kaapse vy, ghaukum, ghoenavy, perdevy, rangvy, ikhambi-lamabulawo of umgongozi (Zoeloe).
Dit is 'n nuttige medisinale plant met eetbare vrugte en aantreklike geel en pienk blomme. Suurvye kan gevind word in die Namakwaland in die Noord-Kaap provinsie om die Wes-Kaapse kus tot die Oos-Kaap. Die plant is 'n uitstekende duinstabilisator en weerstandbiedende versperring.
Slange word dikwels in suurvybome gevind om hu prooi (knaagdiere) te vang wat die vrugte eet. Afgesien van knaagdiere word die vrugte ook geniet deur bokke, stekelvarkies en mense. Die vrugte het 'n leeragtige voorkoms met 'n massa sade in 'n jellie-agtige vorm. Die onderste deel van die vrugte word afgekap en die massa gel-agtige sade word uitgesuig. Die smaak is soutsuur en die vrug word gebruik om 'n uitstekende konfyt te maak.
Om die konfytbedekking voor te berei, sap 1 kg suurvye met koue water (met 1 teelepel sout) oornag, dreineer en skil. Voeg twee koppies suiker, 'n paar stokkanneel by een koppie water by en kook tot klewerig. Voeg dan suurvye by en prut tot dik en die vrugte is donkerrooi van kleur. Fles in gesteriliseerde glaspotte.

Sure vye blare is astrant en antiseptiese en kan gekou word om 'n seer keel, mondinfeksies, sonbrand, jeuk, koue sere, doekuitslag en blou bottelstewings te verlig. Ander mediese gebruike sluit in 'n geneesmiddel vir TB ('n stroop word gemaak van die verlofsap, olyfolie en heuning) en om hardlywigheid te behandel (deur 'n stroop wat uit die vrugte gemaak word) te eet. Suurvye word in die Oos-Kaap gebruik om difterie ('n ernstige infeksie van die keel en neus) en diabetes te behandel. Suurvye groei maklik uit steggies en geniet goed gedreineerde grond en 'n sonnige posisie.

Mediese Vrywaring

Die inligting is slegs vir opvoedkundige en inligtingdoeleindes en mag nie as mediese advies geïnterpreteer word en is nie bedoel om mediese advies of behandeling te vervang wat deur gesondheidswerkers aangebied word nie.

Translated by Hazel Oliver