Pere Produksie

©Louise Brodie

Pere word al vir duisende jare geproduseer en is selfs na verwys as "n geskenk van die gode" in Homer se Odyssey. Die genus bestaan ​​uit ongeveer twintig spesies waarvan die helfte in Europa, Noord-Afrika en Klein-Asië gevind word en die ander helfte in Asië. Hierdie het aanleiding gegee tot twee groepe van mak pere, die sagte vlees Europese Pyrus communis en die helder-vlees Asiatiese pere, hoofsaaklik Pyrus pyrifoli.

Peer verbruike het tradisioneel agter appel verbruike aangesleep weens die probleme wat die market het met die verskaffing van mooi ryp pere. Produksie het egter veel meer gesofistikeerd en gestandaardiseerd geraak oor die afgelope paar jaar wat gelei het tot meer konsekwente gehalte.

Globale Produksie

China is die grootste produsent en uitvoerder van pere en is vir meer as 70% van die totale produksie van die wêreld se pere en 18% van uitvoere in 2018 verantwoordelik soos gesien op Tridge. Argentinië, die Verenigde State van Amerika en Italië was die drie grootste produsente na China. Argentinië is verantwoordelik vir 'n skamele 3,3%; die Verenigde State van Amerika net 2,7% en Italië net 2,6% van die totale produksie in die wêreld.

In 2018 is Nederland, Argentinië en Suid-Afrika die drie grootste uitvoerders na China met die Nederlandse vir 14%, Argentinië vir 13,7% en Suid-Afrika vir 10,4% van die totale uitvoere.

Suid Afrikaanse Produksie

©Louise Brodie

Pere is onder die bevel van Jan van Riebeeck na Suid-Afrika gebring deur die Nederlandse Oos-Indiese Kompanjie. In 'n brief gedateer op 19 April 1665 het Van Riebeeck geskryf dat die Kaapse weer nie so goed was vir groenteproduksie soos die vorige jaar nie, maar "die wyn was suksesvol" en "... dertig appels is gepluk uit ses bome asook twee pere".

Een van die oorspronklike saffraan bome wat in Van Riebeeck se tyd aangeplant is is steeds groeiend in die Kompanjiestuin in 2019. Om die erfenis lewendig te hou het die Stad Kaapstad se Parke Departement saam met Tru-Cape 'n kloon van hierdie boom geproduseer en is die nuwe saailing langs die ouer boom geplant in 2015.

Bedryfsliggaam

©Glenneis Kriel

Kernvrugte produsente in Suid-Afrika word verteenwoordig deur Hortgro, wat voorheen bekend gestaan ​​het as die Suid-Afrikaanse Appel en Peerprodusente Assosiasie. Die liggaam is gestig in die vroeë 1970's om die belange van appel produsente en later ook dié van die peer produsente te bevorder en te beskerm.

Navorsing Deurbraak

©Louise Brodie

'n Groot deurbraak vir die bedryf het gekom met die ontwikkeling van die Forelle Vroeë Marktoegang Program (FEMA), waarvoor dr Ian Crouch die Hortgro Navorser van die Jaar-toekenning in 2015 gewen het. Die Forelle pere was voor dit 'n produksie hoofpyn. Dit was bitter wanneer dit te vroeg gepluk is en het geneig tot melerigheid as dit te laat gepluk is.

Om hierdie probleem te oorkom het dr Ian voorgestel Forelle pere moet behandel word soos appels. So in plaas van om die pere vroeg te pluk word dit op die bome vir twee tot drie weke langer gehou wat lei tot ryper, soeter vrugte tydens die oes. Verdere rypwording word verhoed ná die oes deur die toepassing van die groei-inhibeerder, 1-methylcylopropene (MCP), wat sedert 2002 in die land in die handel beskikbaar is as SmartFreshSM.

Die program het die bedryf honderde miljoene rande gespaar en toegelaat dat boere die FEMA pere tot nege weke vroeër kan uitvoer as normale protokol pere. Die program het ook nuwe geleenthede in die markte vir boere ontsluit deur die bekendstelling van 'n hele nuwe peer eet ervaring met die beweeg van sagte en sappige na bros en soet pere. Dit is in groot aanvraag in die Midde-Ooste en 'n paar Europese lande.

Translated by Wilma Koeppen