Pere in Suid-Afrika

© Glenneis Kriel

Peerbome, soos appel bome, groei die beste in gematigde gebiede - streke met koue winters en matige somers. Die Wes-Kaap, om hierdie rede, is verantwoordelik vir meer as die helfte van al die pere wat in Suid-Afrika geproduseer word. Soos aangebied in die Hortgro Tree Sensus verslag van 2017 het die totale oppervlakte onder peer produksie beloop tot 12 265 ha in 2017.

Die Ceres-vallei was vir baie jare die belangrikste produsent wat vir 37% van die totale oppervlakte onder produksie in 2017 verantwoordelik was. Die Langkloof gebied was die tweede grootste produsent, wat vir 14% in die Ooste en 2% in die Weste verantwoordelik was, gevolg deur Wolseley / Tulbagh en Groenland wat elkeen net 12% onder produksie gehad het.

Villiersdrop se bome is verantwoordelik vir 9%, terwyl die Klein Karoo verantwoordelik is vir 7% en die Suid-Kaap, Piketberg en Somerset-Wes elke verantwoordelik is vir minder as 2% van die oppervlakte onder produksie.

Peer Variëteite

©Louise Brodie

Die belangrikste peer kultivars wat in Suid-Afrika geplant is is Packham's Triumph, Forelle, Bon Chretien en Abate Fetel. Packham's Triumph is verantwoordelik vir 33% van die oppervlakte onder produksie in 2017, gevolg deur Forelle met 26%, Williams Bon Chretien met 20% en Abate Fetel met 7%.

Soos gesien op die vrugte webwerf het Forelle ontwikkel as ʼn per toeval saailing in Duitsland en is aan Suid-Afrika in die 1800's bekend gestel. Die variëteit kry sy naam van die reënboogforel omdat sy vel blosend lyk soos die kleur van die forel. Packham's Triumph is in Australië ontwikkel uit 'n kruising tussen Bon Chretien en St Germain, en het sy pad na Suid-Afrika gevind in 1992.

Bon Chretien het sy oorsprong in die Verenigde Koninkryk en is geskik vir die vars mark en vir inmaak. Abate Fetel is uit verskeie plaaslike kultivars deur 'n Franse Monk Abbe Fetel in 1866 ontwikkel en is in groot aanvraag in Europa.

Seisoen

©Louise Brodie

Pere is 'n somervrug met die oes tyd wat afhanklik is van die peer verskeidenheid en klimaatstoestande. Forelle pere in Suid-Afrika word geoes vanaf die einde van Februarie tot die einde van Maart. Packham se Triomfen word geoes vanaf die middel van Februarie en Bon Chretien van vroeg tot laat in Januarie.

Verkope

©Louise Brodie

Suid-Afrika is 'n klein internasionale produsent in terme van die area onder produksie maar een van die grootste uitvoerders. Produksie is hoofsaaklik gemik op die uitvoermark gevolg deur die verwerkte en dan plaaslike vars mark. Die meeste van die verwerkte vrugte word geblik en net klein volumes word gedroog.

Europa en die Verenigde Koninkryk is belangrike uitvoer-bestemmings van Suid-Afrika vir vars pere in terme van volumes en omset. Kultivar keuses word om hierdie rede tot 'n sekere mate bepaal deur hierdie markte. Die EU se voorkeure is die bros kultivars soos Abate Fetel en Doyenne du Comice terwyl die Verenigde Koninkryk sagter pere verkies.

Gebruike

©Louise Brodie

Pere is hoogs voedsaam en ryk aan vitamiene, minerale, vesels en antioksidante. Hulle kan geniet word as 'n vars peuselhappie of word vars gebruik in slaaie. Hulle kan geblik, gedroog, fyn gemaak en versap word. Hulle word ook gebruik vir kook en bak.

Translated by Wilma Koeppen