Kingfisher
Kuifkopvisvanger

© Roger de la Harpe
Malachite Kingfisher found in KwaZulu-Natal South Africa.

Naam

Kuifkopvisvanger

Voorkoms

Kuifkopvisvangers is een van die helderste gekleurde voëls, en baie maak harde geluide en voer ‘n dramatiese hofmaak-pronkery uit. Die meeste spesies het 'n paar blou vere, en baie het rooi snawels. Sommige het goed aangepas ten spyte van natuurlike habitats wat deur die mens verander is, en kan selfs in voorstedelike tuine gesien word.

Dieet

Ten spyte van hul naam, vreet nie alle kuifkopvisvangers vis nie - baie is karnivore/vleisetend (leef van gewerwelde diere soos reptiele, knaagdiere en voëls) of insekvretend (leef van insekte en ander ongewerwelde diere), en sommige kom selde naby water.

Gedrag

Kuifkopvisvangers sit altyd in ʼn regop posisie, het ‘n groot kop, kort nek en het lang, stewige snawels. Hulle behoort aan die orde Coraciiformes en is verwant aan byvreters en troupante. In vlug is kuifkopvisvangers rats en direk, en vlieg selde bokant boomtoppe. As hulle visvang, duik die kuifkopvisvangers kop eerste in die water en keer terug na 'n sitplek om hulle prooi dood te maak en te vreet. Kuifkopvisvangers slaap gewoonlik in een of ander tonnel of gat.

Waar hulle voorkom

Daar is 86 kuifkopvisvanger spesies regoor die wêreld. Afrika het 18 spesies waarvan tien in Suidelike en Oos-Afrika voorkom.

Kuifkopvisvangers wat visvang

Die ware akwatiese kuifkopvisvangers word in die suidelike en oostelike Afrika verteenwoordig deur die klein kuifkopvisvanger, die soortgelyke, maar groter blouvisvanger, die indrukwekkende reuse kuifkopvisvanger en die tropgebonde bontvisvanger. Hierdie vier spesies voed uitsluitlik op vis of ander waterlewende diertjies (die reuse kuifkopvisvanger is veral lief vir rivierkrappe terwyl die kuifkopvisvanger 'n groot aantal paddavisse en naaldekoker larwes vreet) en word nooit ver van water aangetref nie. Almal broei in gate wat uitgegrawe is in rivierwalle, en die eerste drie visvangers is sterk territoriaal. Die Bontvisvanger kom in familiegroepe voor, met die vorige seisoen se nageslag wat dikwels help om hul ouers se volgende broeisel groot te maak, en 'n dosyn of meer kan saans in papirus beddens bymekaarkom. Die Blouvisvanger kan op 'n lang afstand van die rivieroewer gesoek word, selfs op 'n oop meer of verder af langs die kus. Die Reuse Kuifkopvisvanger is ongeveer 30 cm lank en is die grootste familielid ter wêreld. Slegs die Laughing Kookaburra ('n nie-akwatiese Kuifkopvisvanger van Australië) kom naby nie.

Kuifkopvisvangers wat nie visvang nie

Ses spesies kuifkopvisvangers voed op insekte, arachnidas en klein vertebrate wat meestal gevang word na 'n duik op droë grond. Verskeie van hierdie spesies word desondanks dikwels naby water gesien, aangesien hulle ook in sandbanke broei. Die klein Dwergvisvanger is nie langer as 'n sigaret nie, maar sy blink oker- en akwamarien-vere maak dit 'n glansryke gesig. Hierdie klein voëltjie is 'n trekker na Suider-Afrika uit die trope, wat sy lang reise na donker aanpak. Ongelukkig word baie van hierdie pragtige Dwergvisvangers doodgemaak wanneer hulle na donker in glasvensters van geboue vas vlieg. 'N Ander binne-Afrika-immigrant is die dapper en stewige Bosveldvisvanger wat die koms van die somerreëns suid van die Zambezi aankondig, met sy reusagtige en herhalende' ki. . . . . Trrrrr 'oproep. Pare van hierdie turkoois en swart voëls beskerm hul gebied - met 'n geskikte gat waarin hulle eiers lê - en bestee verskeie maande hul teenwoordigheid aan mededingers in luidrugtige botsings en vlerk uitstallings. Die baie soortgelyke Afrika Manglietvisvanger broei In kuswoude (in geskikte boomgate), maar spandeer baie van sy tyd in wortelboom moerasse waar dit op krappe en ander skaaldiere voed. Die Bruinkopvisvanger is nie 'n immigrant nie, en alhoewel dit 'n bosveld voël is, woon dit in blaaragtige voorstede van Suid-Afrikaanse dorpe soos Johannesburg, Pretoria, Kaapstad, Nelspruit en Durban. Soos met ander visvangers, hou pare bymekaar en kan hulle dieselfde gebied vir 'n paar jaar hou.

Die soortgelyke Bruinkopvisvanger woon in Oos-Afrika, met klein getalle wat elke jaar suid van die Zambezi tussen November en April migreer. Hierdie insek vretende voel ontgin 'n tonnel kamer in 'n sandbank en word dikwels naby droë waterlope gevind. Kleinste en minste kleurvolle van die nie-akwatiese visvangers is die Gestreeptevisvanger, 'n voël wat diep in die sentrale Kalahari en ander semi-droё habitats gevind word. Dit nes in boomgate en voer hoofsaaklik op klein akkedisse, ander klein reptiele en insekte.