Clairette Blanche is ’n sterk groeier met bros lote wat sensitief is vir wind. Dit kan as ’n bosstok groei of opgelei word en pas goed aan by goed dreinerende vrugbare grond in koel klimaatstoestande.
Clairette Blanche is sensitief vir droogte (verloor blare) en gereelde besproeiing is nodig. Die opbrengs is 16 – 18 ton per hektaar en dit word by 19 - 21°Balling gepluk. Grade Balling dui die suikerinhoud in druiwe aan en of dit gereed is om te oes.
Die druiwe oksideer vinnig (wyn het ’n kort veroudering potensiaal) en produseer wyn met ’n lae suurvlak en hoë alkoholinhoud. Voorheen is Clairette Blanche gebruik om vonkelwyn te maak, maar tans word dit meestal in ’n versnitwyn gebruik.
Indien dit vroeg geoes word kan dit houtgegis word wat tot ’n ryker smaak op die tong lei. Clairette Blanche is ook ’n tafeldruif.
Clairette Blanche word nie dikwels as ’n enkel variëteitswyn gebruik nie. Dit produseer ’n helder wyn wat in versnitwyne gebruik word om vrugte smake soos lemmetjie, pynappel, groen pruim en selfs sitroengras by te voeg.
Clairette Blanche word beskryf as ‘pap/lyfloos’ met blomgeure (moontlik roos) en ’n bietjie sitrus en steenvrug ondertone. Met perfekte groeitoestande kan ’n volronde wyn met delikate ester nuanses, wat dikwels beskryf word as roosblaar, geproduseer word.
Translated by Ananda Schoeman