African Wild Cat
Afrika Wild Cat

© Roger de la Harpe

Igama

Afrika Wild Cat [uFelis silvestris spp. - inani leentlobo eziphantsi kweAfrika]

Intshayelelo

Iminyaka enamawaka amathandathu ezedlulayo abaseYiputa bahlakulela iAfrican Wild Cat ukulawula iigundane kunye neengqungqa zengxowankulu. Ukusukela apho ezi zilwanyana ezinamathele, ikati yasekhaya yahlulwa. Nangona kungumthi okhungathekileyo womthi, le nkati idlulisa ixesha layo lisezantsi emhlabeni.

Ukutya

Ixhoba elikhethiweyo le-Wild Cat ziitya-iimpuku kunye neengcongolo, kodwa xa ezi zingafumaneki okanye ithuba livela, zixhaphaza kwiintaka kunye ne-arthropods, kunye neengqungquthela, onogwaja kunye nosana lwe-antelopes.

Ukuzala

Ukubambisana kwenzeka phakathi kwenyanga yeKhala nenyanga yoMqungu, kunye nexesha lokuxhaswa kweentsuku ezi- Ngamashumi mathandathu anesihlanu. Abaselula bazalwa phakathi kwe nyanga yoMsintsi nenyanga ye-Nkwindla. Ubungakanani bamantshontsho ngexesha mathathu.

Indlela yokuziphatha

Ekubeni eli lungu elincinci lentsapho alingafundwanga ngokunyanisekileyo, incinci kakhulu eyaziwa ngokuziphatha kwayo. Ngaphandle kokuhluka kwemibala yeendlebe kunye nemilenze emide, le ntlobo ingahle iphosakele kwikati yasekhaya, apho inxulumene ngokusondeleyo ukuba ulwahlulo lunokwenzeka. Le kati ihlala yodwa kwimikhwa engaphandle kwexesha lokuzalisa, kwaye izilwanyana ezivuthiwe zingaphezulu kwendawo.

Apho zifumaneka khona

Isitokethi esilungileyo semfuyo ye-Wild Wild Cat namhlanje itholakala kwiindawo ezikude. Kwenye indawo ukuhlukana neekati zasekhaya zenzeke.

Izibalo

Isisindo (Ibhinqa): 2,6 - 5,5 kg
Ubunzima (Indoda): 3,8 - 6,4 kg
Ubude (Ibhinqa): 90 cm
Ubude (Indoda): 90 cm
Ixesha leGestation: Iinyanga ezimbini
Akunabantwana abaselula: 2 - 5
Myalelo: Carnivora
Usapho: Felidae
Ukuzala: Abantwana aba-bini ukuya kwa-bahlanu bazalwa naliphi na ixesha lonyaka emva kokunyuka kweenyanga ezi-mbini.

Inkcazo ekhoyo

Iinyawo ze-Wild Cat zifana nesimo kunye nobungakanani kwezo kati zasekhaya.