Scops Owl
Skopsuil

© Shem Compion
Southern white-faced scops owl.

Inleiding

Hierdie uile is ook net bekend as “White-faced Owls”. As gevolg van verskeie onderskeidings van ander Skopsuile, gee sommige spesialiste hierdie Uil sy eie Genus - Ptilopsis. Die Skopsuil bewoon meestal die grootste deel van Afrika suid van die Sahara.

Voorkoms

Klein, grys, nagtelike uil met treffende wit gesig, omring deur swart sirkel, en groot prominente oorklossies. Hul oë is oranje. Hulle het die grootste ooropeninge van enige Skopsuil. Hul grootte is 19 tot 24 cm (7.5-9.5 '). Hulle het lang oorklossies en ‘n swart sirkel rondom die gesig.

Dieet

Soos die ander klein uile, is die “White-faced” Skopsuil meestal insekvretend, alhoewel hulle klein voëls, knaagdiere en ander klein soogdiere mag vreet. Die prooi van die “White-faced Owl” is dikwels groter as wat deur ander spesies van Skopsuile gevang word. Hulle jag van 'n oop sitstokkie en val duik af op die prooi. Grootliks insekvretend, maar eet ook klein voëls, knaagdiere en ander soogdiere.

Teling

Hul broeiseisoen wissel baie. In Zimbabwe is dit Augustus tot November. Verder Suid is dit tussen Julie en Februarie. Hulle woon dikwels in verlate neste van ander voëls, van duiwe tot arende. Hulle sal ook boomholtes gebruik en is ook bekend om grondneste te gebruik. 2 tot 4 blink, wit eiers word met tussenposes gelê, inkubasie begin dadelik. Vanaf die dag wat eiers gelê is, neem inkubasie ongeveer 30 dae. Kuikens gaan na ongeveer 4 weke uit na nabygeleë takke en begin 'n paar dae later vlieg.

Gedrag

Die “White-Faced” Skopsuil is ten volle nagtelik en meestal insekvretend. Die voël verkies skrop- en bosgebiede, en gebruik dikwels grondneste vir teling. Die genus Otus kan grootliks verdeel word in twee soorte uile, die “Screech Owls of the New World” en die “Scops of the Old World”. Daar is ongeveer 40 verskillende uile in die groep wat regoor die wêreld versprei word. Die meeste Otus-uile is inwoners van tropiese streke. Wanneer hierdie voëls gedurende die dag versteur word, kan hulle hul liggame verleng en kant toe leun, wat hulle sal help om te lyk soos die takke waarop hulle slaap.

Habitat

Struikgewasse en bosse, woude met yl grondbedekking. Acacia woude en savanne.

Waar hulle gevind word

Inwoners van die grootste deel van Afrika suid van die Sahara.

Latynse naam

Otus leucotis.