Chenel
Naam
Chenel
Beskrywing
Chenel is ’n Suid Afrikaanse wit druif met ’n neutrale smaak. Hierdie kultivar is verkry toe Professor Chris Orffer Chenin Blanc met Ugni Blanc (ook bekend as Trebbiano) gekruis het.
Oorsprong
Suid Afrika
Ander Name
Chenel is ook bekend as K1 en ’n ander Suid Afrikaanse kultivar van dieselfde kruising word Weldra genoem.
Produksie in Suid-Afrika
Chenel het sy oorsprong in Suid Afrika in 1974. Die oudste wingerdstokke is reeds in 1979 op die plaas Laaiplaas in die Robertson area geplant. In 2016 was daar 33 hektaar Chenel in Suid Afrika met die helfte daarvan in die Robertson wynstreek.
Produksie Streke
Die Robertson vallei is die grootste produksie streek. Die Olifants Vallei en Noord Kaap het elk 8 hektaar onder produksie. Daar is slegs 1 hektaar gedurende 2016 aangeplant.
Groei
Chenel groei goed met intensiewe verbouing soos besproeiing en hoë prieel-opleiding. Dit het ’n gemiddelde, 16-20 ton per hektaar, tot ’n hoë, 23-27 ton per hektaar, opbrengs. As gevolg van hierdie kultivar se weerstand teen verrotting, kan dit in lae liggende warm streke in klam grond aangeplant word.
Oestyd
Chenel word laat in die mid-seisoen ryp en word ongeveer 4 dae tot ’n week na Chenin Blanc geoes.
Druiwekorrels
Die korrels is mediumgroot en ovaal met ’n dun maar taai dop. Die druiwe is sappig met ’n neutrale smaak.
Blare
Hierdie kultivar se ronde blare is swak drielobbig, dofgroen en mediumgroot.
Siektes en Plae
Chenel is baie bestand teen korrel-bars en nat weerstoestande en kan daarom witroes en ander verrottings weerstaan. Dit is omtrent immuun teen botritis en suurvrot.
Gebruik
Chenel produseer neutrale wit wyne met ’n goeie balans. Die neutrale smaak en natuurlike hoë suurvlak (6-8g/l) maak dit ’n goeie wyn vir brandewyn of as ’n versnitwyn om ander wyne se suurvlakke te verhoog.
Smaak
Chenel het ’n neutrale smaak en ’n hoë suurvlak.
Translated by
Ananda Schoeman