Oribi
Oorbietjie

© Nigel Dennis

Naam

Oorbietjie

Voorkoms

Hierdie barmhartige bokkie het 'n lang, skraal nek en bene. Ore is ovaal. Die pels is rooibruin met wit onderdele. Die stert van die Oorbietjie is swart. Geleë naby die binnehoeke van die oë is twee groot voor-orbitale kliere. Slegs die ramme het kort, reguit horings van 80 -180 mm, wat by die basis kleiner is.

Hul agterlyf is effens hoër as die voorkant. Volwasse ramme meet 600 mm by die skouers en weeg 14 kg. Ooie is effens groter as die ramme. Oorbietjie ramme vertoon 'n kenmerkende "pronk" -aksie wanneer hulle gewaarsku word, wat ʼn vertikale sprong met reguit bene behels.

Dieet

Hoofsaaklik 'n weier, wat soms op wyeblaar kruie voed. Alhoewel hulle op vloedvlaktes voorkom, is hulle nie afhanklik van vrylopende oppervlakwater nie.

Teling

Hierdie bokke is seisoentelers. In Suid-Afrika is die spitstye vir geboortes in November / Desember. Hulle het 'n dragtigheids periode van 210 dae waarna 'n enkele lam gebore word.

Lammers word sowat 'n maand lank weggesteek, en die ma keer terug na hulle sodat haar kleintjies aan haar kan suig. Jong bokkies word op ongeveer vier tot vyf maande gespeen.

Gedrag

Gevind in klein monogene groepe van 'n ram met twee ooie. Hierdie groepe is territoriaal, en verdedig hul gebiede aktief van 25-100 ha in grootte. Territoriale ramme laat jong ramme uit hul gesinsgroep uit, terwyl jong ooie langer bly sodat hulle hul eie bande kan vorm.

Aangesien dit belangrik is om sosiale verbintenisse te handhaaf, voer 'n gesin gereeld verdelingsplegtighede uit, hoewel die middels nie gehandhaaf word nie.

Habitat

Hulle habitat is op vloedvlaktes, grasvelde, oop vlaktes en bergagtige grasvelde, en effens in die ligte bosveld.

Waar Hulle Gevind Word

Verspreiding is hier en daar en kom nie so baie meer voor nie. In Suid-Afrika bevind jy die Oorbietjie in die noordelike dele van die Oos-Kaap, KwaZulu-Natal, Mpumalanga plaas en klein bevolkings in die noord-ooste van die Vrystaat en Swaziland. Hulle is skaars in die oostelike Caprivi van Namibië en noordoostelike dele van Botswana.

Noodsaaklike Statistieke

Latynse naam: Ourebia Ourebi
Gewig (Vroulik): 8 - 20 kg
Gewig (Manlik): 11 - 17 kg
Lengte (Vroulik): 100 cm
Lengte (Manlik): 100 cm
Swangerskap periode: 7 maande
Hoeveelheid kleintjies: 1 lam
Orde: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Horings: 13 cm (rekord - 19 cm)
Teling: 'n Enkele jongeling word gebore vanaf Oktober - Desember na 'n swangerskapperiode van ± 7 maande.

Spoor Beskrywing

Hoewe wys vorentoe. Kleiner as die Steenbok. Die agtervoet is verleng.