Kori Bustard
Gompou

© Nigel J Dennis
Kori Bustard.

Naam

Gompou

Voorkoms

Die gompou is Afrika se swaarste vlieënde voël en kan tot 19 kg weeg. Dit is 'n landvoël met ʼn lang nek en lang pote met drie tone, ligbruin of grys vere. Die sye van die kroon op die kop verleng tot ‘n swart kam. Daar is 'n wit streep oor elke oog. Die ken, keel en nek is romerig wit met swart strepies. Die onderkant van die voël is donkerkleurig met donkerbruin, wurmvormige merke. Die stert het wye bande van grysbruin en wit. Die primêre-, of vliegvere van die vlerke is ook so gekleurd. Die skouer-area is swart en wit gespikkel.

Dieet

Die gompou staan ​​bekend as Afrika se swaarste voël. Dit is 'n omnivoor, wat beide plantaardige bessies en diere soos akkedisse en slange eet. Vir kuikens is die hoof voedsel insekte. Daar is gemerk dat gompoue die gom van die Acacia-boom eet, hoewel dit nie seker is of hulle eintlik agter die insekte aan is wat die gom eet, en of hulle net die gom self eet nie. Nog 'n interessante eienskap van gompoue is dat hulle water drink deur middel van 'n suigbeweging, in teenstelling met ander voëls wat die water met hul snawels opskep.

Voortplanting

Gompoue word beskou as 'n meerslagtige spesie. Tydens hofmakery sal die mannetjie sy nek opblaas en sy vlerke sleep terwyl hy voor die wyfie dans. Soms pronk die mannetjies deur hul vere soos 'n groot wit bal op te pof. Hulle sal na die wyfie buig terwyl hulle 'n diep “oom-oom-oom” geluid maak. Teen hierdie tyd word die mannetjie opgemerk deur die wyfie. Dominante mannetjies toon hierdie gedrag vroegoggend of laatmiddag. Mannetjies neem nie deel aan die grootmaak van die kuikens nie.

Wyfies bly die meeste van die tyd op die nes en verlaat dit net vir kort tussenposes om te voed. Hulle broei gewoonlik net een keer per jaar, ongeveer 23-30 dae. Wanneer die wyfie haar eiers lê, is dit algemeen dat die sy nie 'n digte nes bou nie; Sy mag hulle selfs op die grond lê.

Gedrag

Hulle is grond-lewend, vandaar die naam, wat beteken voëls wat loop. Hulle vlieg slegs wanneer dit nodig is as gevolg van hul gewig. Dit blyk selfs dat die gompou gekategoriseer kan word saam met die ander groot loopvoëls soos volstruise en emus, wat beteken dat hulle mag terugkeer na 'n oervorm, aangesien hulle, en die ander kraanvoëls, afstammelinge van groot vluglose roofvoëls is. Hulle het 'n lang lewensduur en teel stadig. Hulle is geneig om in dieselfde area te bly solank die voedselbron goed is. Dan migreer hulle soos die meeste diere. Hulle word alleen gesien, in pare of in groepe, in bosveld, grasvlaktes en Kalahari-bossieveld.

Gompoue loop stadig met groot treë, en vlieg selde. Tydens die hofmaakproses blaas die mannetjie sy keel op om die wit vere aan die voorkant van die nek uit te sprei.Die kop met die kam wat regop staan word teruggetrek; die vlerke word laat sak en die stert word opwaarts en vorentoe na die nek gebuig. Die voëls het 'n majestueuse stap en is merkwaardige sterk vlieërs vir hul grootte. Hulle styg op met ‘n moeisame, swaar vlerkgeklap maar wanneer hulle eers in die lug is, vlieg hulle vinnig en sterk. Hulle verkies om weg te loop van gevaar af en vlieg slegs as hulle dit weens gevaar nie kan vermy nie. In 'n groep loop die voëls in 'n losse ry oor die veld op soek na kos.

Habitat

Gompoue word aangetref in wye, oop grasvelde en lig beboste savannes. Die subspesies kori kan gevind word in droë savanne gebiede waar bome gewoonlik redelik verspreid groei. Gompoue is baie lief vir gebiede met kort gras en 'n mooi landskap. Hierdie voëls migreer nie so dikwels soos ander voëls nie; slegs wanneer dit nodig is tydens skaarsheid van kos of weens die weer.

Waar hulle voorkom

Gompoue word in Oos-Afrika sowel as in Suid-Afrika aangetref. Die plekke in Oos-Afrika is Ethiopië, Kenia en Tanzanië.

Latynse naam

Ardeotis kori