Giraffe
Kameelperd

© Peter Delaney

Naam

Kameelperd [Giraffa camelopardalis]

Voorkoms

Die kameelperd is die langste dier in die wêreld, met 'n hoogte van 5,5m. Die ongelooflike lang nek maak 'n groot deel van sy hoogte uit. Die lang nek het gelei tot 'n komplekse bloedsomloopstelsel, wat nog nie ten volle deur dierkundiges verstaan ​​word nie. Volwasse mannetjies bereik gewoonlik 'n hoogte van ongeveer 5 meter en vroue omtrent 4,5 meter. Groot mannetjies kan 'n massiewe 1 200 kilogram weeg, terwyl wyfies gewoonlik sowat 800 tot 900 kilogram weeg. Hul velkleur is bruin, met ligbruin kolle op wyfies en donker bruin kolle op mannetjies. Beide mannetjies en wyfies het kort horings wat met vel bedek is.

Dieet

Vanweë hul baie lang nekke kan kameelperde op die blare van bome voed wat nie toeganklik is vir ander herbivore nie. Die lang grypende tong word gebruik om peule te trek en blare in die mond te sit wat dan met die plat stomp snytande van die stamme gestroop word.

Teling

Die koeie wat gereed is om gedek te word, word voortdurend deur volwasse bulle die hof gemaak. Hulle het 'n dragtigheids tydperk van 457 dae waarna 'n enkele kalf gebore word. By die geboorte weeg 'n kalf ongeveer 100 Kg en word hulle tussen ses en agt maande gespeen, maar slegs ongeveer 52 persent van die kalwers bereik ooit volwassenheid, aangesien die jonges deur Leeus, Hiënas en Luiperds aangeval word. Seksuele volwassenheid word ná vier of vyf jaar bereik. Die koeie wat ontfanklik is om gedek te word word heeltyd nagegaan deur volwasse bulle wat van groep tot groep beweeg om te kyk of hulle reg is.

Gedrag

Kameelperde is redelik sosiale diere en kom van tyd tot tyd bymekaar. Daar is egter geen groep binding nie. Jongelinge bly met 'n paar volwasse wyfies en die mannetjies is nomadies en beweeg tussen groepe wyfies. Aangesien kameelperde nie 'n vaste broeiseisoen het nie, loop mannetjies altyd op soek na ontvanklike wyfies. Die mannetjie se stryd om oorheersing, en vir die reg om met wyfies te paar, is fassinerend om te kyk.

Hulle gebruik hul lang gespierde nekke om teen 'n teenstander se lyf te slaan en te worstel deur hul nekke om mekaar te draai. Die verloorder word van balans gebring en die onderonsies lei baie selde tot ernstige besering. Kameelperde is oor die algemeen stil diere wat met eie hul besigheid voortgaan in kalmte. Soms, wanneer hulle versteur word, sal hulle snork en wanneer hulle deur roofdiere aangeval word, bulk hulle.

Waar hulle gevind word

Die historiese verspreiding is gefragmenteerd deur jag, boerdery en siekte (runderpes). Vandag floreer kameelperd bevolkings weer op private wildsplase en wildreservate nadat dit ingevoer is.

Noodsaaklike Statistieke

Latynse naam: Giraffa Camelopardalis
Gewig (Vroulik): 800 kg
Gewig (Manlik): 1 200 kg
Dragtigheids periode: 15 maande
Hoeveelheid Kleintjies: 1 kalf (buitengewoon 2)
Seksuele volwassenheid: 4, 5 jaar
Geboortegewig: 102 kg
Orde: Artiodactyla
Familie: Giraffidae
Hardloop Spoed: 55 km / h
Teling: 'n Enkele jongeling word elke keer gedurende die jaar na 'n dragtigheids periode van ongeveer 15 maande gebore.

Spoor Beskrywing

'n Onmiskenbare vierkantige spoor. Kameelperde is geneig tot gebreekte ledemate wat veroorsaak word deur op nat oppervlakkes te gly.

Veldnotas

Daar is nege subspesies van kameelperde in Afrika, en sommige wetenskaplikes vra dat sommige as aparte spesies geklassifiseer word. Die subspesies is:
Kameelperdkamelopardarlis camelopardalis - Nubiese kameelperd wat in Soedan en Ethiopië gevind word.
Kameelperd camelopardarlis reticulata - Reticulated of Somali kameelperd gevind in Kenia, suidelike Ethiopië en Somalië
Kameelperdkamelopardarlis angolensis - Angolaanse of Namibiese kameelperd in Noord-Namibië, Suidwes-Zambië, Botswana en Wes-Zimbabwe
Kameelperdkamelopardarlis antiquorum - Kordofan-kameelperd in die suide van Tsjad, Sentraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen en DR Kongo
Kameelperdkamelopardarlis tippelskirchi - Masai of Kilimanjaro-kameelperd in Kenia en Tanzanië gevind
Kameelperd camelopardarlis rothschildi - Rothschild, Baringo of Oegandese kameelperd in Uganda en Kenia gevind.
Kameelperdkameelperdkameelperdkarlie - Suid-Afrikaanse kameelperd wat in Suid-Afrika, Suid-Botswana, Suid-Zimbabwe en Mosambiek gevind word.
Kameelperdkamelopardarlis thornicrofti -Thornicroft of Rhodesiese kameelperd, slegs in Luangwa-vallei in Zambië gevind
Kameelperd camelopardarlis peralta - Wes-Afrikaanse of Nigeriese kameelperd