Red Hartebeest
Rooihartbees

© Shem Compion

Naam

Rooihartbees (Alcelaphus buselaphus caama)

Voorkoms

Die Rooihartbees is 'n groot, rooibruin bok met n geboë rug en lang, smal gesig. Albei geslagte het swaar kompleks gekromde horings. Van die 12 subspesies wat in Afrika beskryf word, is die Rooihartbees die enigste wat in Suid-Afrika voorkom.

As gevolg van sy hervestiging op wildplase en natuurreservate, het dit vandag 'n wyer verspreiding. Volwasse bulle weeg 150 kg en meet 1.3 m by die skouers, terwyl ooie slegs 120 kg weeg.

Dieet

Rooihartbees is oorwegend 'n weidingspesie wat medium-hoogte grasvelde verkies, en geniet vars hergroeide weiding na veldbrande of reën.

Teling

Na 'n dragtigheids periode van agt maande word enkel kalwers normaalweg voor die somerreën gebore. Vir 'n kort tydperk nadat hulle gebore is, word kalwers in digte plantegroei versteek voordat hulle by die kudde aansluit.

Gedrag

Territoriale bulle vertoon dikwels op prominente heuwels en merk hul gebiede met misstapels. Die Rooihartbees is vinnig te voet en hou daarvan om in troppe te wees. Hulle kom voor in troppe van tot 30.

Waar Hulle Gevind Word

Gewilde habitat is die droë, dorre streke van Namibië, die Kalahari, Suid-Botswana en noordwes-Suid-Afrika.

Veldnotas

Die naam Hartbees is bedoel om te verwys na die hartvormige kurwe van die horings, maar die aanvaarde teorie is nou dat dit afkomstig is van die Nederlandse woord hert wat in Nederlands “betekenisvolle dier” beteken.

Die term hartebeeste is deur die vroeë Boere gebruik, wat gedink het die diere lyk soos 'n takbok. Hartebeest is die Afrikaans vir hertebees.