Pearl Spotted Owl
Witkoluile

© Shem Compion
Pearl-spotted owl.

Naam

Witkoluile

Voorkoms

Witkoluile is een van Suider-Afrika se kleinste uile. Hulle is 'oorlose' uile. Hulle het kaneelbruin koppe met wit sirkels rondom die oë. Hul boonste dele is bruin, versier met talle wit kolle. Hul onderdele is wit, gestreep met bruin, en hul oë is geel.

Dieet

Hulle voed op 'n verskeidenheid van prooi, naamlik, geleedpotiges, insekte, vlermuise en klein knaagdiere. Hulle is aangeteken om Lag Duiwe te vang wat 200g weeg, 'n groot prestasie vir die uil wat net ongeveer 85g weeg. Hulle voed hoofsaaklik op ongewervelde diere, maar kragtige kloue laat dit toe om ander voëls te vang, klein soogdiere en reptiele.

Teling

Hulle broei van Augustus tot November en albei ouers kan die eiers tot 31 dae inkubeer. Die wyfie lê 2-4 eiers in boomholtes, wat dikwels gemaak word deur houtkappers. Inkubasie duur 29 dae, en die kleintjies vlieg na 31 dae en word 'n paar weke later onafhanklik.

Gedrag

Soos baie lede van hierdie genus, is hierdie spesie dikwels aktief gedurende daglig. Die unieke, fluitroep word dikwels in doringbos woude gehoor waar die spesie taamlik algemeen voorkom. Hulle beweeg alleen of in pare. Die Witkoluil het valse oë aan die agterkant van hul koppe. Dit is om roofdiere te verwar oor die rigting wat die uil na kyk.

Habitat

Hulle word aangetref in oop savanne en minder digte bosse. Hulle is geneig om gebiede met lang gras, woestyne en dig bos te vermy.

Waar hulle gevind word

Hulle is wyd verspreid in Suider-Afrika, veral in bosveld- en bosgebiede, waar hulle reg deur die jaar algemeen voorkom. Hulle is waarskynlik die uil wat mees aktief gedurende die dag is en beweeg alleen of in pare.

Latynse naam

Glaucidium perlatum