Bushbuck
Bosbok

© Roger de la Harpe

Naam

Bosbok of Imbabala [Tragelaphus sylvaticus]

Voorkoms

Die baie skerp horings maak die bosbok uiters gevaarlik wanneer hy gewond is. Die bosbok is nou verwant aan die koedoe en die njala. Ramme het ‘n baie elegante voorkoms en is donker, grysbruin met wit kolle op die sye en prominente wit pote. Hulle is 700 mm hoog by die skouers en het 'n maksimum massa van 54 kg.

Ooie is kleiner en volwasse ooie is ligter van kleur as ramme, met duideliker wit kolle en strepe. Beide ooie en ramme het geometriese wit kolle op die mees mobiele dele van hul liggame, naamlik die ore, ken, stert, bene en nek, sowel as 'n wit band aan die onderkant van die nek. Op ramme word hierdie merke meer sigbaar wanneer hulle pronk en stadig, met geboë rûe om mekaar beweeg, terwyl hulle gespanne hoog trap. Hierdie hoogs geritualiseerde gedrag, tesame met'n rigiede ouderdomsgebaseerde hiërargie onder die ramme, maak dit gewoonlik onnodig om te veg.

Dieet

Bosbokke is hoofsaaklik blaarvreters, maar sal somtyds gras vreet. Hulle is selektiewe voeders, maar tydens swaarkryperiodes kan hulle hul voedingsgewoontes ter wille van oorlewing aanpas.

Voortplanting

Met 'n dragtigheidsperiode van 6 tot 7 maande kan sommige ooie twee keer per jaar lam. Lamtyd is gewoonlik gedurende die reënseisoen in droë streke, maar in hoë reënvalgebiede is daar nie werklik ‘n spesifieke lamtyd nie. Na die geboorte maak die ma die pasgebore kalf skoon en eet die plasenta.

Omdat die jong lam totdat hy ongeveer 4 maande oud is nie saam met sy ma loop nie, moet die lam baie goed versteek word. Wanneer die moeder die lam besoek sodat hy kan drink, eet sy selfs sy mis sodat daar geen reuk is wat roofdiere kan lok nie. Ooie bereik seksuele volwassenheid op 14 maande. Alhoewel ramme op 11 maande seksuele volwassenheid bereik, raak hulle gewoonlik nie seksueel aktief alvorens hulle nie sosiaal bedrewe is op die ouderdom van drie jaar nie.

Gedrag

Normaalweg die aktiefste gedurende die vroeë oggend en 'n gedeelte van die nag, raak bosbokke amper heeltemal naglewend in gebiede waar hulle gereeld in die dag versteur te word. Wanneer die bosbok bedreig word, reageer op 'n verskeidenheid maniere. Soms sal hulle stadig plat op die grond gaan lê, of hulle sal bokspringend wegbeweeg terwyl hulle hees blafgeluide maak.

Wanneer hulle in die oopte verras word, staan ​​hulle soms stil of stap stadig na die naaste skuiling. Die bosbok is hoofsaaklik naglewend, maar is ook taamlik aktief gedurende die dag. Die helfte van 'n bosbok se dag word bestee deur te staan ​​en wei. Teen skemer beweeg die bosbokke na hul naggebied om te wei totdat die dag breek. Die Bosbok is die enigste nie-territoriale en alleelopende Afrika-boksoort met nie ramme of ooie wat enige deel van hul tuisgebiede verdedig nie. Alhoewel bosbokke klein tuisgebiede het wat met ander bosbokke s’n kan oorvleuel, is hulle alleenlopende diere en selfs die ooie verkies om sosiale interaksie met hul lammers te beperk tot nie meer as 'n paar uur per dag nie. Volwasse ramme gaan gewoonlik uit hul pad om kontak met mekaar te vermy.

Habitat

Bosbokke se voorkeurhabitat is digte bosse aan die voet van berge of langs rivierlope. Hierdie bokke sal altyd naby permanente waterbronne gevind word.

Waar hulle voorkom

Die sku en ontwykende bosbok is wyd versprei oor Afrika suid van die Sahara. In Oos-Afrika word dit in 'n verskeidenheid habitatte aangetref, maar selde op oop grond. Bosbokke het baie individuele- en streeksverskille ten opsigte van hul kleur en merke. Oor die algemeen is bosbokke wat diep in die woude woon, donkerder. Hulle sal oral woon, van seevlak tot by bergtoppe, van reënwoude tot halfwoestyn terrein.

Vyande

Bosbokke is die kwesbaarste vir roofdiere soos luiperds, leeus, hiënas en jagluiperds wanneer hulle aan die beweeg is, maar as hulle in ‘n hoek gedryf word, sal die ram dapper veg. Indien die bosbok dan aangeval word, kan hy selfs 'n gedugte teenstander wees. Alhoewel bobbejane soms hul kleintjies vreet, beweeg bosbokke soms saam met bobbejane om die vrugte en ander kos wat die bobbejane laat val, te vreet.

Belangrike Statistieke

Latynse naam: Tragelaphus Scriptus
Gewig (Vroulik): 30 - 36 kg
Gewig (Manlik): 40 - 77 kg
Dragtigheidsperiode: 6 maande
Hoeveelheid lammers: 1 lam
Seksuele volwassenheid: 11 - 14 maande
Geboortegewig: 4 kg
Orde: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Horings: 40 cm
Voortplanting: 'n Enkele lam word enige tyd van die jaar na 'n dragtigheidsperiode van ongeveer 6 maande gebore.

Spoor Beskrywing

4 - 5 cm lank. Netjies en kleiner as dié van die rooibok.