Chacma Baboon
Chacma Bobbejaan

© Nigel J Dennis

Naam

Chacma bobbejaan of Kaapse bobbejaan (Papio ursinus)

Voorkoms

Die Kaapse bobbejaan is 'n groot primaat met 'n hondagtig gesig en groot, prominente slagtande. 'N Volwasse mannetjie meet 1,5 m van sy kop tot sy stert en weeg tot 33 kg, terwyl die skraal vroulike primaat 1.1 m en 'n massa van ongeveer 15 kg het.

Dieet

Kaapse Bobbejane is omnivore. Onder natuurlike omstandighede voed hulle op wilde vrugte, sade en insekte, selfs skerpioene, en soms selfs die vlees van klein soogdiere en voëls. Aangesien troepe geneig is om kommersiële gewasse te betrap, is bobbejane nie gewild by mielie- en vrugteboere nie.

Teling

Bobbejane het nie 'n bepaalde teël seisoen nie en is dwarsdeur die jaar seksueel aktief. Hulle dragtigheids tydperk is ongeveer 140 dae, waarna 'n enkele kleintjie gebore word. Kaapse bobbejane word op geprooi deur Luiperds en Cheetahs.

Gedrag

Bobbejane kan baie aggressief wees. Dit is 'n bekende feit dat hulle roofdiere vurig aanval wanneer hulle bedreig word. Troepe is 50 tot 100 sterk, en het 'n goed ontwikkelde en komplekse sosiale struktuur.

Waar hulle gevind word

Bobbejane bewoon boswêreld, halfwoestyne en sub-alpiene weivelde langs die Drakensberg. Die Chacma bobbejaan word in die noorde deur sy nabye familielid, die geel bobbejaan, vervang. Hulle kom wyd verspreid voor in Suider-Afrika en in ander lande.

Veld notas

Alhoewel bobbejane deur luiperds aangeval word, is dit bekend dat bobbejane hul eie teen hierdie roofdiere kan hou. Daar is bewys hoedat Bobbejane luiperds met hul skerp slagtande verskeur. In die Kaapse Skiereiland, hul mees suidelike gebied, bots die bobbejane met mense deur hul huise en stoorkamers te plunder, 'n situasie wat tot baie debat en baie beskuldigings gelei het - sonder enige oplossing in sig.